Meiliä haukutaan vanhentuneeksi välineeksi. Jotkut organisaatiot pyrkivät luopumaan siitä kokonaan. Suurella osalla keskisuurista yrityksistä ei kuitenkaan ole vielä oikeita korvaavia kanavia esimerkiksi asiakas- ja uusasiakaskommunikaatioon.
Yrityksen sisäisessä tiedonvaihdossa siinä onkin tiettyä problematiikkaa, kun reply all on usein vain kiusa. Sosiaalinen jakaminen erilaisissa intra-tyyppisissä ympäristöissä on tehokkaampaa, sillä tieto on kaikkien saatavilla. Sellaisissa ympäristöissä keskustelu ja jakaminen on helppoa ja luontaista. Sosiaalista.
Meillä pienen yrityksen käytössä on Office365-ympäristö ja muutkin sähköiset vermeet, mutta sähköpostia tulee (ja lähtee, kröhöm) päivittäin ihan älyttömän paljon. En silti vaivu epätoivoon. Ei tässä ole pelkästään kyse välineestä, vaan tiedonhallintataidoista. Minä ainakin väitän että pystyn hallitsemaan sähköpostini. Siinä vaiheessa kun en enää pysty, siirryn siitä kokonaan pois.
Jos esimerkiksi haluaisin asiakkaalta hyväksynnän johonkin projektiin tai aineistoon, on minulla tänä päivänä kaksi vaihtoehtoa (posti, faksi ja teleksi on hyljätty). Voin joko julkaista materiaalin verkkoon, salasanasuojattuun ympäristöön, johon pitää rakentaa autentikointi niin että asiakkaan pääsee sinne. Asiakkaalla on lisäksi oltava sinne salasana ja hänen on löydettävä aineisto sieltä helposti. Tai sitten lähetän aineiston hänelle sähköpostilla. Kumpaa sinä käytät?
Olen pikkuhiljaa tutkimassa ja rakentamassa tuota "sähköistä asiakasympäristöä", mutta vielä vähän skeptikoin. Koskakohan olen valmis luopumaan vanhasta hallitusta systeemistäni ja aidosti jakamaan tietoa verkossa? Jo tiedostojen tallentaminen pilveen on iso muutos.
Koskakohan ymmärrän jotain noiden helppokäyttötyökalujen melko vaikeista käyttöoikeushallintasysteemeistä? Onneksi minulla on siihen hyvä kumppani. Mutta ei se silti auta jos en itse ole valmis.
Onneksi isotkaan eivät vielä ole siellä. Huh! En ole ihan vanha kaakki.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti