tiistai 11. kesäkuuta 2013

Ota ongelmia mukaan lomalle

Kuuletko kuinka kesäloma jo kuiskuttelee kutsuaan? Se houkuttelee liplattavan veden äärelle tekemään ei yhtään mitään ja kuuntelemaan moottoritien pauhun puuttumista tai torikahvilan lusikoiden kilinää. Se kutsuu sinua vuoden tärkeimmälle ajanjaksolle: palautumaan.

Urheiluun hurahtaneilla on usein ainakin aluksi sama ongelma kuin työhönsä uppoutujilla. Ei malttaisi lopettaa tai pitää taukoa. Mutta parhaisiin tuloksiin pääsee tauottamalla. 

Olisi hyvä vaipua työpäivän aikanakin välillä unelmoimaan. Amerikkalaistutkijoiden mukaan mind wandering eli mielen vaeltelu parantaa luovuutta. Ilman luovuutta ei synny tehokkaampaa toimintaa eivätkä ongelmat ratkea. Itseasiassa tiukka keskittyminen vain rajoittaa niiden aivon osien toimintaa, jotka tuottavat meille ratkaisuehdotuksia. (Lähde: random Google-opiskelu; random mind wandering)

Aivot toimivat siis kesäloman aikana työsi kannalta äärimmäisen tehokkaasti. Voisikin olla viisasta ottaa muutama vähän kinkkisempi pulma lomalle mukaan, eikä jättää niitä työpöydälle odottamaan syksyistä ryppyotsaista keskittymistä. Ne saattavat ratketa kuin itsestään.

Odotan tietysti itsekin lomaani, mutta odotan myös rauhallista työmielen vaeltelua, sillä niin paljon olisi luotavaa jotta saadaan konkretisoitua läjä uusia hyvien asiakassuhteiden rakentamisen työkaluja.

"Nyt se hullu ehdottaa että pitäisi lomallakin miettiä töitä" -ajattelevien kannattaa muuten ottaa loman agendaksi vaikkapa uuden, motivoivan työn hankinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti