sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Oravanpyörästä ponnahtaa yrittäjä

Olen nähnyt viime vuosina tosi monta samanlaista uratarinaa. Niissä kaikissa yrittäjyys alkaa oravanpyörästä. Ties vaikka tunnistaisit itsesi tästä tarinasta - nyt tai joskus myöhemmin.

Ensin tämä aktiivinen ja osaava tyyppi etenee vauhdikkaasti tai klaaraa suveneeristi oman tonttinsa korporaatiomaailmassa. Jopa ihan ekassa oikeassa duunissaan, tyypillisesti jossakin keskisuuressa asiantuntijayrityksessä. Sitten ne iskevät - ylityöt, uhrautumiset, työnantajan tekemät turhat lupaukset tai sen asettamat esteet kasvulle. Elämäntilanne ja turhautuminen kasvattavat negatiivista pääomaa.

Kurre kokee olevansa luupissa josta on pakko päästä ulos. Tapahtuu hyppy aivan totaalisesti toisenlaiseen maailmaan: esimerkiksi julkishallintoon tai osaksi isomman yrityksen koneistoa - mutta ei uralla eteenpäin vaan turvallisesti piiloon. Tiedäthän, sellainen horisontaalinen hypähdys.  Tämä on kurren pakopaikka ja hautomo. Sääli sinänsä niitä organisaatioita. Luulevat saavansa tosi hyvän tekijän, mutta saavatkin vierailijan. Hän ei ehkä tiedä itsekään olevansa vain väliaikaisesti tässä paikassa tai sitä että tämä hyppy onkin tapahtunut pyörän sisällä.

Kun kurre huomaa että isossa pyörässä vaikuttaminen on mahdotontai tai ainakin vaikeaa, hän turhautuu enemmän kuin siellä edellisessä paikassa. Silloin alkavat yrittäjyyden kellot soittaa: Mä osaan tehdä tän NIIN paljon paremmin! Ja kurre hyppää.

Vasta silloin on päästy ulos oravanpyörästä. Vapaus ja vastuu loikkaavat yhtäaikaisesti syliin. Se tuntuu pelkästään hyvältä. Näille tyypeille on nimittäin ominaista ihan mieletön tahto toteuttaa unelmaansa paremmasta työstä. Näitä näkee tosi paljon yrittäjissä. Ja se, että he ovat ryhtyneet yrittäjiksi kakkosvaiheen - eli hautomon kautta - on antanut heille aikaa ihan oikeasti miettiä tekemisiään.

Yksi asia kuitenkin ratkaisee kurren menestyksen. Jos kaiken aikaa on ollut luontaista pitää verkostot kunnossa, hän pärjää. Jos verkostojen rakentaminen on unohtunut, edessä on kivinen tie. Joten katso ympärillesi työpaikallasi: näet joukon tulevia yrittäjiä. Kun katsot tarkemmin ja näet joukossa niitä tyyppejä joilla on iso verkosto: näet tulevia menestyviä yrittäjiä.

Äläkä huoli jos et ole varma oletko kurre. Pidä suhteet kondiksessa, niin kiität itseäsi kun jonain päivänä huomaat hyppääväsi pyörästä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti